Keski-Suomen työvoimakapeikot tarkastelussa

Keski-Suomen TE-toimisto toteutti vuoden 2023 aikana yrityskartoituksen, jossa selvitettiin paikallisten yritysten työvoiman tarvetta. Kartoitus kohdistettiin niin sanottuihin työvoimakapeikkoihin, eli sellaisten alojen yrityksiin, joissa esiintyy kohtaanto-ongelmaa ja haasteita työvoiman rekrytoinnissa.

Alat yrityskartoitukseen valikoituivat työ- ja elinkeinoministeriön Keski-Suomen työvoimakapeikkoja selvittävän hankkeen pohjalta. Aloja kartoitukseen valittiin lopulta viisi: puhtausala, majoitus- ja ravitsemisala, sosiaali- ja terveysala, ICT-ala sekä teknisen myynnin ala.

Kartoituksessa TE-toimiston yritysasiantuntijat ottivat yhteyttä kartoitukseen valittujen alojen yrityksiin selvittääkseen yritysten työvoimatarpeita sekä sitä, minkälaista osaamista aloilla kaivataan.

Kartoituksesta selvisi, että kaikilla selvitykseen valituilla aloilla on tarvetta työvoimalle Keski-Suomessa.

Kultakin alalta tavoitettiin 40–80 erisuuruista yritystä pk-yrityksistä suuryrityksiin. Kartoituksesta selvisi, että kaikilla selvitykseen valituilla aloilla on tarvetta työvoimalle Keski-Suomessa. Selkeimmin työvoiman tarve nousi esiin tavoitetuissa majoitus- ja ravitsemisalan sekä ICT-alan yrityksissä, jotka kaikki kertoivat työvoiman tarpeesta.

Suuri työvoiman tarve nousi esiin myös puhtauspalvelualalta, jolla työvoimapulaa raportoivat etenkin keskisuuret ja suuret yritykset. Sosiaali- ja terveysalalla työvoiman tarvetta ilmaisi yli puolet yrityksistä. Teknisen myynnin alalla noin kolme neljästä yrityksestä raportoi työvoiman tarpeesta nyt tai vuoden sisällä. Kolmannes teknisen alan yrityksistä kertoi työvoiman tarpeesta välittömästi.

Haussa ammattitaitoisia kokkeja ja tarjoilijoita

Majoitus- ja ravitsemisalalla työvoiman tarve korostui ravintola-alan työtehtävissä. Yritykset raportoivat erityisesti ammattitaitoisten kokkien, tarjoilijoiden ja muiden sesonki- ja pikaruokapaikkojen työntekijätarpeesta. Majoitusalalla työvoiman tarpeeseen vaikuttaa kausivaihtelu, jolloin rekrytointien määrä elää vuoden aikana.

Majoitus- ja ravitsemusala on käynyt läpi koronanjälkeisen murroksen. Työnantajat kokevat venäläisten matkailijoiden puuttumisen, raaka-aineiden hintojen nousun sekä kannattavuushaasteiden alan kehityksen esteinä. Esteistä huolimatta yritystoimintaa alalla halutaan kehittää ja panostaa myös toiminnan laajentamiseen. Kehittymishalujen myötä alalla on työvoimatarpeita myös tulevaisuudessa.

ICT-ala tarvitsee päivittyvää osaamista

ICT-alan yritykset kertoivat arvostavansa työnhakijoissa osaamisen aktiivista päivittämistä ja kattavaa pohjaosaamista. Myös monipuolisia työelämätaitoja, kuten projektiosaamista, arvostetaan alalla. Esimerkiksi tekoälyn harppausten ja kyberturvallisuuden kehityksen myötä myös osaamisen ajantasaisuus nousee esiin ICT-alan arvostuksissa.

Työvoimaa ICT-alalle rekrytoidaan useiden eri väylien kautta, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, verkostojen kautta sekä oppilaitosyhteistyöllä. Alan osaajille on tarvetta ICT-alan palveluntuottajayritysten lisäksi muiden eri toimialojen yrityksissä. Junioritason osaajien on mahdollista päästä kehittämään osaamistaan esimerkiksi rekrytointikoulutusten kautta, joita TE-palvelut toteuttaa yhdessä yritysten kanssa.

Puhtauspalvelualalla tarjolla monipuolisia työsuhteita

Puhtauspalvelualan yritykset kertoivat painottavansa rekrytoinnissa hyviä yleisiä työelämätaitoja ja motivaatiota. Selvityksen mukaan alalle voi usein työllistyä myös ilman alan koulutusta.

Kielitaitovaatimus riippuu työtehtävästä ja työnsuorituspaikasta, esimerkiksi kotisiivouksessa edellytetään suomen kielen taitoa. Puhtauspalvelualalla on myös mahdollista mukauttaa työsuhteita työntekijän elämäntilanteen mukaan. Kokoaikatyön ohella tekijöille saatetaan tarjota esimerkiksi osa-aikaista työtä ja iltatyötä.

Alan avoimia työpaikkoja on tarjolla etenkin väkirikkaimmilla paikkakunnilla toimivissa suurissa ja keskisuurissa yrityksissä. Työnantajien mukaan puhtauspalvelualalla on potentiaalia kasvulle ja uusien työkohteiden hankkimiselle, mutta tähän tarvitaan lisää työvoimaa.

Sosiaali- ja terveysalalla tarvetta monipuolisesti

Sosiaali- ja terveysalan yrityksissä on selvityksen mukaan tarvetta ennen kaikkea lähihoitajille, sairaanhoitajille, hoiva-avustajille ja sosionomeille. Työnantajat nostavat esiin myös erikoistuneiden osaajien tarpeen esimerkiksi mielenterveys-, päihde- ja kehitysvammaistyön tehtävissä.

Sosiaali- ja terveysalan yrityksissä on jatkuvaa työvoiman tarvetta koko Keski-Suomen alueella. Alan työvoiman suuri tarve näkyy myös tilastollisesti avoimien työpaikkojen määrässä. Erityisenä haasteena on saada tarpeeksi hakijoita maakunnan reuna-alueille.

Alalla työvoiman tarve on jatkuvaa, ja se kasvaa väestörakenteen muuttuessa. Kova kysyntä mahdollistaa toisaalta työntekijöille monenlaisia työsuhteita, kuten keikkatyötä ja lomatuurausta.

Teknisen myynnin alalla painotetaan teknistä osaamista

Yrityskartoituksen mukaan teknisen myynnin alan yrityksissä on tarvetta työntekijöille, joilla yhdistyvät tekninen ja myynnillinen osaaminen. Kysyntää työntekijöille on etenkin yritysten välisessä B2B-myynnissä, jossa myynti on konsultoivaa ja ratkaisukeskeistä. Erityisen suuri tarve on erikoisteknisten tuotteiden ja palveluiden myynnissä, mutta myös yleisteknisten tuotteiden myyjiä kaivataan lisää.

Teknisen alan rekrytoinnissa painotetaan teknistä asiantuntijuutta ja esimerkiksi rakennustyömaalta saatua työkokemusta. Koulutuspohjaksi toivotaan ammatillista perustutkintoa tai tekniikan alan ammattikorkeakoulututkintoa. Teknisen kaupan asiantuntijatehtäviin voi työllistyä myös esimerkiksi tradenomin tutkinnolla. Alalla on tyypillisesti paljon piilotyöpaikkoja, ja rekrytointia tehdäänkin paljon verkostojen kautta.

Valtteri Nivala
Ennakoinnin asiantuntija
Keski-Suomen TE-toimisto


Leave a comment